Hoe ga je te werk?
Ontwerp een raster met 5 kolommen en even zoveel rijen. In de bovenste (horizontale) rij bepaal je de categorieën die van belang zijn voor hetgeen je ontwerpt. Denk aan doelgroepen en soorten gebruikers. In de verticale kolom (links) kies je voor de belangrijkste kenmerken van hetgeen je ontwerpt. Denk aan bruikbaarheid, veiligheid, gemak, prijs, toegankelijkheid, etc. Kies voor de 5 belangrijkste kenmerken.
Vul vervolgens voor elk vak in het raster de mogelijkheden in met het kenmerk en de gebruiker in het achterhoofd. Als voorbeeld bij het ontwerpen van een nieuwe dienst voor het ophalen van afval: wat is voor een oudere inwoner belangrijk bij het kenmerk van veiligheid? Als alle vakken gevuld zijn wordt er gestemd met een methode naar keuze om te kijken welke ideeën en oplossingsrichtingen in de ogen van het team het meest kansrijk zijn.
Een methode die je tijdens de ideation fase kan gebruiken: de concept poster
Een concept poster is een framework dat helpt om een idee te verfijnen door belangrijke vragen te stellen. Deze wordt vaak toegepast in een later stadium als de belangrijkste kenmerken van de oplossing (in de ogen van het team) in beeld zijn en meer gedetailleerd uitgewerkt moeten worden.
Denk bij een concept poster aan 1 visuele weergave die zichzelf volledig moet uitleggen zonder toelichting. De volgende vragen dienen als inspiratie, maak ze op maat voor het probleem waar jij aan werkt:
- Wat is het probleem dat je probeert op te lossen?
- Voor wie?
- Kan je laten zien hoe het werkt?
- Op welke potentiële uitdagingen zul je stuiten?
- Hoe ga je je idee noemen?
Al die informatie in één oogopslag is een perfect middel om mee te nemen naar de eerste sessie met jouw stakeholders, om met ze te communiceren en om feedback op een idee te krijgen.
Een goed alternatief voor een compleet beeld van het probleem en de oplossing kan je ontwikkelen met het Business Model Canvas (BMC). Het BMC werd ontwikkeld door Alex Osterwalder en is een open source-instrument. Deze methode dwingt je door middel van thema’s en onderwerpen op een meer zakelijke manier te kijken naar je idee dan bij de hierboven beschreven concept poster.